Giriş Yap/Üye Ol

Sinema

İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat - Sessiz Çoğunluk Konuşuyor

Çeşitli Tarihler
Sinematek/Sinema Evi

Bilet Seçenekleri

20 Haziran, 20:0040,00 ₺
İndirimli20,00 ₺

Hakkında

İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat 
Le mouvement de libération des femmes iraniennes: année zéro 
Yönetmen: Sylvina Boissonnas, Claudine Mulard 
Senaryo: Claudine Mulard 
Fransa / 1979 / 12 dk. / Renkli / Fransızca, Farsça / Türkçe Altyazılı 
 
Humeyni’nin kadınlar için örtünmenin zorunlu olacağını açıkladığı 7 Mart 1979’u takip eden hafta boyunca sokaklar, kadınların yoğun protestosuna sahne olur. Bu sırada, feminist yazar Kate Millet’ın yanı sıra bir grup Fransız feminist de yerel bir kadın komitesinin davetiyle Kadınlar Günü için İran’da bulunmaktadır ve bu tarihî gösterileri filme alır. Ekip, İran’dan her biri 12 dakikalık dört adet 16mm film makarasıyla döner. Kadınların Kurtuluş Hareketi MLF’nin içindeki fraksiyonlardan Psikanaliz ve Politika üyelerinin de Fransa’ya dönmesinin ardından Claudine Mulard’ın anlatıcılığı ile kurgulanıp çok geçmeden Paris’te gösterilse de hiçbir zaman resmen dağıtımı yapılmayan film, 2009’da İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından çevrimiçi dolaşıma girmiştir. 
 

 
Sessiz Çoğunluk Konuşuyor 
The Silent Majority Speaks 
Yönetmen: Bani Khoshnoudi 
Senaryo: Bani Khoshnoudi 
Hollanda, İran / 2010 / 94 dk. / Renkli / Farsça / Türkçe Altyazılı 
 
12 Haziran 2009’da yapılan İran Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhafazakâr lider Ahmedinejad’ın rakibi reformist aday Musavi’nin seçmenleri umutluydu. Resmî sonuçlara göre Ahmedinejad’ın kazandığının duyurulmasının ardından seçim sahtekârlığına ilişkin haberler protesto gösterilerine yol açtı, gösterilerin şiddetle bastırılması ise ölümlerle sonuçlandı. Sessizliği ve unutmayı önlemek amacıyla kayıt altına almanın önemini vurgulayan Khoshnoudi, çoğunlukla cep telefonlarıyla kaydedilen görüntüleri, daha önce de kanla bastırılan direniş hareketlerinin arşiv görüntüleriyle; otoriter yöneticilere karşı verilen yüz yıllık mücadelenin tarihini, mücadelenin bu yeni safhasıyla harmanlıyor. 2013’e dek, anonim bir kolektif olan Sessiz Kolektif’in işi olarak dolaşıma gizli sokulan filmde yönetmen, katılımcıları tehlikeye atmamaya özen gösterirken diktatörlüğe karşı halk ayaklanmasını kayıt altına alıyor.

Etkinlik Kuralları

● Sinematek/Sinema Evi biletleri mobilet.com internet adresinden ve Mobilet uygulamasından satın alınabilir.  
 
● Sinematek/Sinema Evi’nin gişesi yoktur.  
 
● Yerlerimiz numarasız olduğundan filmlere vaktinde gelmeniz rica olunur. Film başladıktan sonra salona seyirci alınmaz.  
 
● Çalışma Gün ve Saatleri: Hafta içi 10.00-20.00 | Hafta sonu 12.00-18.30 Pazartesi günleri kapalı.  
 
● Sinematek/Sinema Evi programındaki filmlerin bilet ücreti: Tam 40 TL ve 50 TL’dir. Öğrenciler, 65 yaş üstü vatandaşlar, gazi ve engelliler; paso/kart/kimlik göstererek, gösterimleri %50 indirimli izleyebilirler.  
 
● Etkinliğin iptal edilmesi haricinde, satılan biletler, satış işlemi sonrasında hiçbir şekilde iptal edilmez ve ücret iadesi yapılmaz.  
 
● İşbirlikleri kapsamında ortak gerçekleştirilen etkinliklerin farklı kanallardan satışa sunulan bilet ücretlerinden Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi sorumlu değildir.  
 
● Kapalı alanlarda sigara içilmez.  
 
Sinema salonuna su haricinde yiyecek ve içecek sokmak yasaktır.  
 
● Film gösterimleri esnasında telefonların sesinin kapatılmasını, cep telefonu kullanılmamasını, fotoğraf çekilmemesini, filmin video kaydının alınmamasını önemle hatırlatırız.  
 
 
● Filmlerimizde, programda aksi belirtilmedikçe ara yoktur.  
 
● Filmlerimiz orijinal dilinde, Türkçe altyazı ile gösterilir. Diğer altyazı seçenekleri mevcut ise programda belirtilir.  
 
● Sinematek/Sinema Evi programda değişiklik yapma hakkına sahiptir, program değişikliğiyle ilgili duyurular Sinematek/Sinema Evi sosyal medya hesaplarından yapılır.  
 
● Sinematek/Sinema Evi sosyal medya hesapları:  
● instagram.com/sinemateksinemaevi  
● facebook.com/sinemateksinemaevi  
● twitter.com/sinematekadikoy  
 
● 7163 sayılı Kanun'un 7. maddesi gereğince sınıflandırılmamış filmler +18 kabul edildiğinden film gösterimlerine, programda aksi belirtilmedikçe 18 yaş altı sinema severlerimiz katılamaz. 

Mekan

location-image
Sinematek/Sinema Evi
Osmanağa Hasırcı Sk. No:16 Kadıköy/İstanbul
Haritada Göster