Konser
HAPPENIN' with you - Nail Yavuzoğlu & Hakan Güngör
Klasik müziği yeni bir atmosferde, dinamik bir perspektifle oluşturduğumuz Happenin’
tecrübe odaklı müzik dinletisine yeni bir form getiriyor. Klasik müzik performans
normlarından beslenerek ancak modern bir algı ile yeniden ele alarak oluşturulan
Happenin’, klasik müziğin esnek ve samimi bir alanda performe edilmesiyle hayat
buluyor. Klasik Salı, yaklaşımıyla ortaya çıkan Happenin’; saat 20.30’da b- Sahne’de
seyircileri ile buluşmaya hazırlanıyor.
21.Yüzyıl Gözüyle Bizans Ezgileri
Kanun Hakan GÜNGÖR
Basso Ostinato , Aranje Nail YAVUZOĞLU
Birçok bilimsel kaynakta Bizans müziğinin eski Suriye ve Yakubi kiliselerinin doğu kültürünü benimsemiş makamsal müziğine ve Gregorien müziğine benzediği söylenmektedir. Bu müzik 19. Yüzyıldan günümüze de teorisini Türk Makam müziği sistemiyle açıklaması nedeniyle Türk kültürünün etkisi altında geldiği söylenebilir.
Ortodoks geleneğinin kilise dışında sözlü müziği yasaklaması ve kiliseye enstrüman sokmaması nedeniyle, repertuvarını geçmişte törenlerde okunan birkaç parçanın dışında , sadece ses için yazılmış dini parçalar oluşturur. Bu parçalar Sekiz Makamda söylenmektedir. Bunların isimleri ve yaklaşık Türk Makam Müziğindeki karşılıkları şunlardır.
Protos ( Uşşak ve uşşak Grubu ), Plagios Protos ( Hüseyni ), Deuteros ( Hüzzam ), Plagios Deuteros ( Hicaz, Hicaz grubu ), Trios ( Nigar ), Plagios tritu ( Çargah , Irak yada Eviç ), Tetartos ( Neva, Segah ), plagios tetartos ( Rast )
Bizans Müziği’nde Monofonik (teksesli) bir yapıda sunulan melodilere bazen modun temel sesi, tetrakord ve pentakordların değişim noktalarında temel sesleri eşlik ederek Pedal oluşur ve doğal bir çok seslilik meydana gelir.
Bu konser için seçilen eserler 14. Yüzyıla ait Eski Ahid de bulunan ve transkripsiyonu Basil Kazan ( 1915- 2001 ) tarafından yapılmış ve 32nd Annual Sacred Music Institute tarafından 2017 yılında basılmıştır. Eserler aslından uzaklaşmadan Dr. Nail Yavuzoğlu tarafından Modal Armoni çerçevesinde çok seslendirilmiştir.
Konserde Kanun enstrümanında; Virtiözite seviyesinde bir dünya müzisyeni olan Hakan Güngör ile, kitapları, besteciliği, yetiştirdiği öğrencileri ve kendine özel polifonik elektrik bas çalış tekniği ile hocaların hocası Nail Yavuzoğlu İstanbulumuzun duvarlarının aşina olduğu eski tınıları hatırlatacaklar.
NAİL YAVUZOĞLU
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nı 1983 yılında bitirmiştir. Aynı okulda öğretim
görevlisidir.Demirhan Altuğ ile solfej ve armoni, Kamil Şekerkaran ile flüt, Yavuz Özüstün ile Türk musikisi nazariyatı, Yalçın Tura ile form bilgisi ve ses sistemleri, Kamil Özler ile caz armoni ve orkestrasyon konularında çalışmıştır.Türk müziği ses sistemi ve makamları üzerinearaştırmalar yapan Nail Yavuzoğlu’nun modal yapıda orkestra eserleri vardır.
HAKAN GÜNGÖR
1973 yılında Ankara'da doğan kanun sanatçısı Hakan Güngör ilk müzik eğitimini Ankara
Radyosu'nda ud sanatçısı olan babası Ali Osman Güngör'den, ilk kanun derslerini de Özkan Kayhan'dan aldı.
1990 yılında Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü'nü kazanıp iki yıl eğitim gördükten sonra, buradaki eğitimini yarım bırakarak 1992 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü'ne girdi.
Buradaki altı yıllık eğitimi boyunca Demirhan Altuğ'dan ölçü vuruş tekniği ve piyano, Yavuz Özüstün'den Türk musikisi nazariyatı, Nail Yavuzoğlu'ndan armoni, yüksek solfej ve kontrpuan, Prof. Dr. Emin Sabitoğlu'ndan orkestrasyon ve Batı müziği kompozisyonu, Prof. Dr. Mutlu Torun ve Prof. Dr. Selahattin İçli'den Türk musikisi kompozisyonu dersleri aldı. Prof. Dr. Ruhi Ayangil ile kanun tekniği, Prof. Dr. Erol Deran ile Türk musikisi klasik üslup çalıştı.
Kanun icrasında kendine özgü bir teknik ve anlayış yaratan Güngör hocaları tarafından virtüöz olarak kabul edildi. 1993 yılından günümüze kadar dünyaca ünlü müzisyenlerin konser ve albüm çalışmalarında kanun sanatçısı olarak görev aldı. Halen Haliç Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, İstanbul Radyosu'nda da kanun sanatçısı olarak görev yapan sanatçı, TRT müzik kanalı için "Müzik Deyince" adlı programın yapımcısı, hazırlayanı ve sunucusudur. Hakan Güngör, Fazıl Say'ın İstanbul Senfonisi'nin dünyada ilk seslendirilişinde Dortmund Almanya'da ve Türkiye'deki BİFO eşliğindeki ilk seslendirilişinde solist olarak yer almıştır.
Etkinlik kapı açılış saati 20:00, etkinlik başlangıç saati 20:30'dur.
- 18 yaş sınırı vardır.
- Etkinlik başlangıç saatinden en az 1 saat önce biletle birlikte etkinliğin kapısında olacak şekilde hazır olunması gerekmektedir.
- Yapı Kredi bomontiada, indirimli bilet satın alma koşullarında değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
- Yapı Kredi bomontiada’da kapalı alanlarında sigara içmek kesinlikle yasaktır. Bu kurala uymayanlar, uyarı yapılmaksızın etkinlik alanı dışına çıkarılırlar ve bilet iadesi yapılmaz.
- Yapı Kredi bomontiada etkinlik alanı ve saatinde değişiklik yapma hakkına sahiptir.
- Yapı Kredi bomontiada etkinlik için uygun görmediği kişileri, bilet ücretini iade ederek etkinlik mekanına almama hakkına sahiptir.
- Bir bilet, sahibine organizatör tarafından belirlenmiş saatler arasında etkinlik alanına giriş hakkı verir. Bilet ve/veya bilekliğin kaybolması, bilekliğin bilekten herhangi bir şekilde çıkarılması, giriş hakkının kaybına yol açar. Bilet ve/veya bileklik kaybından Yapı Kredi bomontiada veya organizatör sorumlu değildir.
- Etkinlik salonuna valiz ve büyük sırt çantası ile giriş yapılamamaktadır.
- Etkinlik mekanına yiyecek ve içecek sokmak yasaktır.
- TuzBiber şovlarda ses ve görüntü kaydı yapabilir ve kayıtları kullanma hakkına sahiptir.
- Etkinlik mekanına kamera ve fotoğraf makinası sokmak yasaktır. Etkinlik esnasında telefondan kayıt yapılması veya canlı yayın yapılması da yasaktır. Çekim yapmanız durumunda maalesef çektiğiniz görüntüleri silmeniz talep edilecektir.
- Gösteri başladıktan sonra, yarım saat geç gelme hakkınız vardır. Aksi halde biletiniz iptal edilecektir. Bilet iadesi yoktur.
- Şovu sabote etmeniz durumunda dışarı çıkmanız istenecektir.
